Kategorija A

Upute za osposobljavanje kandidata za vozače A kategorije vozila

U osposobljavanje kandidata za vozače A kategorije vozila možete se uključiti ako:

  1. pribavite uvjerenje o duševnoj i tjelesnoj sposobnosti za upravljanje vozilom A kategorije kod nadležne zdravstvene ustanove ili trgovačkog društva,
  2. niste mlađi od 23 godine i 6 mjeseci ili ako imate A2 kategoriju najmanje dvije godine i navršenih 20 godina
  3. možete samostalno rješavati ispitne testove (pismenost).

Predviđen najmanji fond sati koje kandidat za vozača A kategorije mora realizirati je 30 sati iz Prometnih propisa i sigurnosnih pravila, 9 sati iz Pružanja prve pomoći osobama ozlijeđenim u prometnoj nesreći i 25 sati(10 ns A1,A2) iz Upravljanja vozilom (motociklom).

Ako imate položen vozački ispit za upravljanje vozilom B, B+E, C1, C1+E, C, C+E, D, D+E, F, G, H ili M tada ne morate slušati nastavu iz nastavnog predmeta Prometni propisi i sigurnosna pravila.

Ako već posjedujete vozačku dozvolu bilo koje kategorije vozila oslobođeni ste nastave iz nastavnog predmeta Pružanja prve pomoći osobama ozlijeđenim u prometnoj nesreći.

Ako imate položen vozački ispit za upravljanje A1, A2, B, B+E, C1, C1+E, C, C+E, D, D+E, F, G, H ili M kategorije vozila, tada je iz nastavnog predmeta Upravljanje vozilom predviđen fond od najmanje 15 nastavnih sati.

Vozački ispit

Kandidat za vozača A kategorije mora polagati ispit iz Prometnih propisa i sigurnosnih pravila, Pružanja prve pomoći osobama ozlijeđenim u prometnoj nesreći i Upravljanja vozilom (motociklom).

Ispit prijavljuje osoba, putem pošte, elektroničkim putem (e-mail/Web stranica), odnosno putem autoškole.

Kandidat koji već posjeduje vozačku dozvolu bilo koje kategorije oslobođen je polaganja ispita iz Pružanja prve pomoći osobama ozlijeđenim u prometnoj nesreći.

Ispit iz Upravljanja vozilom (motociklom) sastoji se od vožnje na vježbalištu ili odgovarajućoj površini i vožnje na javnoj cesti.